Printar Zine https://blog.printar.my Rakan Percetakan Anda Fri, 01 Mar 2019 08:03:59 +0000 ms-MY hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 144466275 5 Persediaan Untuk Bisnes Owner untuk Capai Target Jualan sempena Hari Raya https://blog.printar.my/ms/persediaan-bisnes-owner-capai-target-jualan-raya/ https://blog.printar.my/ms/persediaan-bisnes-owner-capai-target-jualan-raya/#respond Mon, 25 Feb 2019 07:15:54 +0000 https://blog.printar.my/?p=147 Hari Raya Aidilfitri merupakan hari yang sangat dinanti-nantikan oleh semua umat Islam. Pada saat inilah berlakunya kerancakan ekonomi yang sangat aktif. Antara sebab rakyat Malaysia sangat suka berbelanja pada bulan puasa ialah kerana lapar. Apabila manusia lapar, mereka tidak membuat keputusan yang rasional. Memang kebiasaannya manusia membeli kerana emosi. Tetapi pada bulan puasa ini, pengguna […]

The post 5 Persediaan Untuk Bisnes Owner untuk Capai Target Jualan sempena Hari Raya appeared first on Printar Zine.

]]>
Hari Raya Aidilfitri merupakan hari yang sangat dinanti-nantikan oleh semua umat Islam.

Pada saat inilah berlakunya kerancakan ekonomi yang sangat aktif.

Antara sebab rakyat Malaysia sangat suka berbelanja pada bulan puasa ialah kerana lapar.

Apabila manusia lapar, mereka tidak membuat keputusan yang rasional.

Memang kebiasaannya manusia membeli kerana emosi.

Tetapi pada bulan puasa ini, pengguna lagi terdedah dengan pelbagai promosi dari bisnes dan peniaga.

Oleh itu sebagai pemilik bisnes, bulan puasa yang akan tiba tak lama lagi, bakal menjadi peluang untuk anda capai target jualan luar biasa jika anda merancang dengan betul.

Apa yang perlu anda rancang?

Sertai komuniti Facebook Printar Marketing Support untuk tonton video persediaan raya

Persediaan No 1 – berapa jumlah yang ingin dicapai

Atau bahasa lainnya, berapa duit raya yang anda nak? Berapa banyak anda perlukan untuk beraya sakan?

Anda boleh senaraikan keperluan untuk raya. Contohnya:

Keperluan diri sendiri:

 • baju raya
 • kuih raya
 • juadah raya (lemang, ketupat, rendang etc)
 • perabot & langsir raya
 • duit raya untuk ahli keluarga, saudara mara dan tetamu
 • maintenance kereta
 • sewa kereta balik kampung
 • minyak & tol untuk balik kampung jalan2 raya
 • majlis raya / open house

Keperluan syarikat

 • elaun raya staf
 • kos untuk cover kedai/pejabat tutup seminggu

Bila dah tahu berapa yang perlu dicapai, mungkin perlu 10 ribu, 20 ribu atau 30 ribu.

Sekarang kita boleh kerja back track. Kalau perlu extra untung 20 ribu, berapa jualan dan untung lebih yang perlu dapat?

Persediaan No 2 – kenalpasti tarikh-tarikh penting

Kempen sempena raya perlu dirancang dengan teliti sebab boleh jadi stok tak cukup, bahan habis jika anda buat production.

Ada satu butik pakaian yang buat pre-order dan akhirnya tak dapat nak siapkan order.

Anda juga perlu pastikan tarikh-tarikh penting supaya tidak terlepas tarikh penghantaran jika anda masih menggunakan perkhidmatan PosLaju.

Pihak courier yang lain pun mereka ada tarikh2 akhir. Kenalpasti awal supaya anda tahu bila hari terakhir untuk menerima tempahan dan tarikh terakhir untuk pos jika nak sampai sebelum raya.

Kami cadang anda cuba gunakan perkhidmatan logistik online seperti EasyParcel dan MyParcelAsia supaya dapat jimatkan masa daripada pergi sendiri ke pejabat pos.

Persediaan No 3 – bahan kempen dan promosi

Bahan kempen khususnya jika anda buat Facebook ads, anda perlu ada copywriting, gambar dan video yang menarik.

Jika anda buat secara online atau digital marketing, kena pastikan kempen itu dibuat dengan tersusun dan anda tahu apa objektif iklan samada post engagement, video views atau send message.

Nak ada gambar, perlu buat photoshoot dan video shooting. Setiap aktiviti marketing ini memakan masa. Rancanglah dengan baik masa yang sesuai dan nak menggunakan khidmat siapa.

Pastikan juga bilakah tarikh iklan nak jalan, adakah seawal 1 Ramadan atau sebelum tu lagi?

Untuk kempen secara offline, banner, bunting, brochure & flyers printing semua hendaklah ditempah dengan awal supaya dapat diedar & digantung bunting awal-awal. Nak kena apply lesen dengan pihak berkuasa tempatan lagi. Nanti kalau lambat tak cukup tiang jalan nak gantung bulan puasa nanti!

Persediaan No 4 – team jualan – ejen, dropship

Jika bisnes anda bakal memerlukan ramai ejen, dropship untuk bantu jualan, pastikan sistem ejen anda sudah up-to-date sebelum anda mengiklankan peluang perniagaan atau buat duit raya.

Di sini, anda perlu pastikan mereka diberi latihan yang cukup, ada insentif yang menarik supaya mereka juga boleh buat duit raya!

Bahan latihan, training, dokumen, catalog, SOP, cara place order dan pembayaran hendaklah mudah difahami supaya urusan sales berjalan lancar.

Persediaan No 5 – branding untuk menarik perhatian

Yang ni memang bonus jika anda dapat buat. Sebagai menghargai pelanggan anda, anda boleh bagi hadiah percuma jika mereka membeli dengan anda.

Sempena raya, biasanya orang akan bagi sampul duit raya. Sampul duit ni boleh jadi bahan untuk branding dan marketing yang berkesan jika design menarik dan berbaloi untuk disimpan.

Tampilkan juga kelainan dengan membuat drama pendek atau iklan raya, seperti yang kita selalu tengok di televisyen.

Video iklan raya sebegini pasti menjadi perhatian jika jalan ceritanya kelakar, menyentuh hati dan kreatif.

Kesimpulan

Dengan perkongsian yang ditulis ini, kami berharap anda dapat melaksanakan kempen raya yang menarik agar dapat capai sasaran jualan anda.

Walau apapun, kami ingin mengajak para pemilik bisnes untuk berniaga dengan jujur dan beretika. Tidak guna untung besar jika tiada keberkatan terutama di bulan mulia.

Selamat maju jaya!

Kredit gambar: MahaMahu

The post 5 Persediaan Untuk Bisnes Owner untuk Capai Target Jualan sempena Hari Raya appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/persediaan-bisnes-owner-capai-target-jualan-raya/feed/ 0 147
5 Teknik Untuk Dapatkan Offline kepada Online Conversion Dengan Flyers https://blog.printar.my/ms/offline-online-conversion-flyers/ https://blog.printar.my/ms/offline-online-conversion-flyers/#respond Thu, 22 Nov 2018 15:17:15 +0000 https://blog.printar.my/?p=88 Walaupun sekarang zaman digital, flyers ni tetap penting. Walaupun susah sikit nak track conversion tapi tak mustahil kalau Call-to-action (CTA) dalam flyer ni dibuat khusus untuk kempen yang guna flyer macam ni. Ada 5 teknik kalau nak buat offline to online conversion. 1. Guna domain website khas untuk kempen Domain untuk kempen tak semestinya sama […]

The post 5 Teknik Untuk Dapatkan Offline kepada Online Conversion Dengan Flyers appeared first on Printar Zine.

]]>
Walaupun sekarang zaman digital, flyers ni tetap penting. Walaupun susah sikit nak track conversion tapi tak mustahil kalau Call-to-action (CTA) dalam flyer ni dibuat khusus untuk kempen yang guna flyer macam ni.

Ada 5 teknik kalau nak buat offline to online conversion.

1. Guna domain website khas untuk kempen

Domain untuk kempen tak semestinya sama dengan domain website rasmi. Contoh syarikat Nike, mereka menggunakan domain khas ataupun subdomain seperti http://justdoit.nike.com

2. Guna URL pendek

Jika anda tak ada bajet untuk beli domain khas, pastikan link tersebut hanya ada kat dalam flyers tu saja. URL tu boleh la redirect ke website atau landing page yang berkenaan.

Antara website yang menawarkan URL pendek ialah

3. Gunakan nombor telefon khas

Biasanya dalam flyers, kita akan letak nombor telefon untuk WhatsApp atau hubungi kita. Dari situ kita boleh tahu hanya orang yang dapat flyers ni saja akan hubungi kita dengan nombor khas tu.

Untuk mendapatkan nombor telefon sekarang lebih murah. Gunakan nombor prabayar lebih baik sebab lebih jimat. Biasanya hanya perlu kekalkan topup RM30 sebulan.

4. Gunakan kupon kod

Yang ni kalau anda ada website e-commerce, boleh la letak kupon kod dalam flyers tu. Kebanyakan sistem ecommerce seperti Shopify, WooCommerce mempunyai fungsi untuk memberi diskaun dalam bentuk kod kupon.

Kupon kod boleh digunakan dengan memilih produk tertentu, diskaun harga ataupun peratusan dari jumlah harga di dalam cart.

5. Guna Kod QR

QR code merupakan sebuah pattern yang membolehkan pengguna mendapatkan maklumat selepas mengimbas kod tersebut. Kamera dalam telefon Apple mempunyai fungsi pengimbas kod QR yang terbina dalam. Dari kod QR tersebut, kita boleh redirect ke URL seperti bit.ly tadi tu.

Antara kelebihan kod QR juga ialah ia memudahkan orang dari taip URL yang panjang dan mengelirukan.

Antara website yang anda boleh dapatkan kod QR ialah:

Tapi ingat, kena pastikan design yang print flyers ni memang eksklusif dan tak sama dengan sebaran online spt media sosial. Kalau tak susah nak ukur keberkesanan flyers korang.

Kesimpulan

OK la takat ni cuma 4 teknik yang aku boleh fikirkan untuk offline to online conversion. Korang kalau ada teknik lain, bolehlah share di ruangan komen di bawah. 😉

The post 5 Teknik Untuk Dapatkan Offline kepada Online Conversion Dengan Flyers appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/offline-online-conversion-flyers/feed/ 0 88
Persediaan Sale Hujung Tahun & Cuti sekolah https://blog.printar.my/ms/persediaan-sale-hujung-tahun-cuti-sekolah/ https://blog.printar.my/ms/persediaan-sale-hujung-tahun-cuti-sekolah/#respond Wed, 14 Nov 2018 14:58:41 +0000 https://blog.printar.my/?p=69 Cuti sekolah dah tak lama dah. Kalau anda ada anak kecil, time ni la akan bermula sesi shopping barang sekolah anak-anak especially untuk mereka yang anak baru nak melangkah masuk sekolah Tahun 1. Hujung tahun juga kebanyakan bisnes akan melangsungkan jualan hujung tahun atau ‘Year End Sale’ (YES). Bergantung kepada industri bisnes, sekarang masa terbaik […]

The post Persediaan Sale Hujung Tahun & Cuti sekolah appeared first on Printar Zine.

]]>
Cuti sekolah dah tak lama dah. Kalau anda ada anak kecil, time ni la akan bermula sesi shopping barang sekolah anak-anak especially untuk mereka yang anak baru nak melangkah masuk sekolah Tahun 1.

Hujung tahun juga kebanyakan bisnes akan melangsungkan jualan hujung tahun atau ‘Year End Sale’ (YES).

Bergantung kepada industri bisnes, sekarang masa terbaik nak habiskan stok dari awal tahun, supaya boleh nampak cantik bila tutup akaun 31 Disember nanti.

Untuk geng bisnes, kami nak bagi 3 tips persediaan sempena korang punya YES.

1. Iklan & promosi awal

Yang ni wajib buat. Samada online mahupun di jalanan. Jangan takut nak spend buat FB ads untuk buatkan penduduk di kawasan anda tahu kewujudan kedai anda yang akan buat sale. Di luar kedai juga, gantung banner besar-besar tulis Jualan Akhir Tahun!

2. Tarik customer dengan barang murah

Kenalpasti barang yang anda boleh jual harga murah, contohnya bawah RM10. Yang penting, anda tarik dulu pelanggan datang ke kedai untuk beli barang murah tu. Kemudian boleh la cuba ‘up-sell’ mereka dengan produk2 lain.

3. Beri ‘free gift’ sebagai kejutan untuk pelanggan

Samada jual secara online atau di kedai, jangan lupa selitkan juga free gift seperti barang/aksesori yang berkaitan dengan produk yang anda jual. Idea lain, anda boleh bagi keychain, kalendar, sampul duit raya (kalau ada lagi), gula-gula dan sebagainya.

Semoga email kali ini bermanfaat untuk kita membuat persediaan hujung tahun ni.

P/S: Tempahan kalendar masih dibuka. Dapatkan kalendar dinding yang sangat sesuai untuk dijadikan sebagai ‘free gift’ untuk pelanggan anda.

The post Persediaan Sale Hujung Tahun & Cuti sekolah appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/persediaan-sale-hujung-tahun-cuti-sekolah/feed/ 0 69
Panduan Menyediakan Profil Syarikat https://blog.printar.my/ms/panduan-menyediakan-profil-syarikat/ https://blog.printar.my/ms/panduan-menyediakan-profil-syarikat/#respond Tue, 18 Sep 2018 16:47:19 +0000 https://blog.printar.my/?p=67 Setiap perniagaan samada milikan tunggal, perkongsian dan sendirian berhad perlu ada profil syarikat. Profil syarikat ini boleh jadi dalam pelbagai bentuk. Tapi yang kebiasaannya profil syarikat dibuat seperti buku yang ‘binding’ dengan comb binding. Apa itu Profil Syarikat? Profil syarikat merupakan sebuah dokumen yang mengandungi maklumat-maklumat penting bagi sesebuah perniagaan dan syarikat. Kelebihan memiliki profil […]

The post Panduan Menyediakan Profil Syarikat appeared first on Printar Zine.

]]>
Setiap perniagaan samada milikan tunggal, perkongsian dan sendirian berhad perlu ada profil syarikat. Profil syarikat ini boleh jadi dalam pelbagai bentuk. Tapi yang kebiasaannya profil syarikat dibuat seperti buku yang ‘binding’ dengan comb binding.

Apa itu Profil Syarikat?

Profil syarikat merupakan sebuah dokumen yang mengandungi maklumat-maklumat penting bagi sesebuah perniagaan dan syarikat.

Kelebihan memiliki profil syarikat

Terdapat pelbagai kelebihan jika anda mempunyai profil syarikat dalam versi hardcopy atau bercetak.

 • Boleh dibawa ke mana-mana untuk tujuan pemasaran dan memperkenalkan syarikat
 • Syarikat anda akan kelihatan serius dan tersusun (organized)
 • Syarikat anda jujur dan tiada apa perlu diselindung. Maklumat boleh diperolehi dengan mudah.

Panduan Menulis Profil Syarikat

 • Anda boleh menulis profil syarikat dengan menggunakan perisian dan software seperti Microsoft Word.
 • Tetapkan saiz kertas kepada saiz A4 dan layout portrait.
 • Kumpulkan dokumen yang penting terlebih dahulu
 • Scan / imbas dokumen seperti borang SSM
 • Ambil gambar premis, pemilik, lembaga pengarah

 

Isi Kandungan yang wajib ada

Apakah yang perlu dimasukkan dalam profil syarikat? Hasil daripada tinjauan kami, berikut merupakan antara isi kandungan yang boleh dimasukkan dalam profil syarikat.

 1. Muka hadapan – logo syarikat, nombor pendaftaran
 2. Isi Kandungan
 3. Misi dan visi syarikat
 4. Maklumat info syarikat – alamat, maklumat perhubungan, email, faks, telefon etc.
 5. Carta Organisasi
 6. Biodata pemilik syarikat / CEO / Lembaga pengarah
 7. Produk dan perkhidmatan yang ditawarkan
 8. Gambar premis, hadapan kedai dan ruang bekerja
 9. Portfolio dan projek yang telah atau sedang dijalankan
 10. Senarai klien utama
 11. Sijil dan borang dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 12. Sijil dan dokumen dari Kementerian Kewangan (jika berkenaan)
 13. Sijil dan dokumen yang berkaitan

Template dan contoh profil syarikat

Berikut ialah contoh-contoh profil syarikat untuk rujukan anda berdasarkan pelbagai industri dan perniagaan yang ada di Malaysia.

 1. Syarikat pembekalan barang cenderahati – PDF
 2. Syarikat agensi perlancongan – PDF
 3. Syarikat pemasaran digital – PDF

Template Design profil syarikat professional

Anda juga boleh mendapatkan template yang professional dan ubahsuai mengikut maklumat syarikat anda.

 

 

The post Panduan Menyediakan Profil Syarikat appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/panduan-menyediakan-profil-syarikat/feed/ 0 67
Senarai Dokumen Yang Diperlukan Untuk Dapatkan Lesen Signboard Kedai di Ipoh https://blog.printar.my/ms/senarai-dokumen-yang-diperlukan-untuk-dapatkan-lesen-signboard-kedai-di-ipoh/ https://blog.printar.my/ms/senarai-dokumen-yang-diperlukan-untuk-dapatkan-lesen-signboard-kedai-di-ipoh/#respond Sat, 28 Jul 2018 11:00:08 +0000 https://blog.printar.my/?p=51 Anda dah dapatkan premis kedai untuk berniaga, dan sekarang anda perlukan signboard atau papan iklan? Di Ipoh bawah Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), anda perlu dapatkan lesen. Anda boleh layari website E-Lesen MBI di https://e-lesen.mbi.gov.my. Daftar akaun dan password. Isi maklumat syarikat anda. Berikut ialah senarai dokumen yang anda perlu scan dan upload ke dalam sistem. […]

The post Senarai Dokumen Yang Diperlukan Untuk Dapatkan Lesen Signboard Kedai di Ipoh appeared first on Printar Zine.

]]>
Anda dah dapatkan premis kedai untuk berniaga, dan sekarang anda perlukan signboard atau papan iklan?
Di Ipoh bawah Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), anda perlu dapatkan lesen.
Anda boleh layari website E-Lesen MBI di https://e-lesen.mbi.gov.my.
Daftar akaun dan password. Isi maklumat syarikat anda.
Berikut ialah senarai dokumen yang anda perlu scan dan upload ke dalam sistem.
 1. Artwork – Satu salinan contoh iklan papan tanda / reka bentuk yang disahkan oleh Jurutera Awam / struktur dan cadangan warna.
 2. SSM – Borang D, complete set, maklumat perniagaan dan maklumat pemilik dan pemegang saham
 3. Lesen perniagaan – Bagaimana Nak Memohon Lesen Perniagaan dengan Majlis Bandaraya Ipoh?
 4. Salinan Bil cukai taksir yang terbaru
 5. Pelan iklan dipamerkan – Pelan tempat / tapak dan gambar-gambar bertanda yang menunjukkan tempat iklan-iklan dipamerkan.
 6. Satu salinan Perakuan Pendaftaran Cap Dagangan (Trade Mark).
 7. Pengesahan bahasa dari Dewan Bahasa dan Pustaka – Bagaimana Nak Dapatkan Pengesahan Bahasa oleh Dewan Bahasa & Pustaka?
 8. Yuran dan Fi yang berkaitan
  1. Papan tanda (setiap tahun)- bergantung kepada jenis dan saiz iklan. Sekitar RM100-200.
  2. Wang cagaran (sekali) RM500
  3. Lesen tahunan (setiap tahun)- RM 120
  4. Yuran pemprosesan (sekali)- RM50

The post Senarai Dokumen Yang Diperlukan Untuk Dapatkan Lesen Signboard Kedai di Ipoh appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/senarai-dokumen-yang-diperlukan-untuk-dapatkan-lesen-signboard-kedai-di-ipoh/feed/ 0 51
Peluang Kerjaya: Customer Service Crew & Graphic Design cum Production Crew https://blog.printar.my/ms/peluang-kerjaya-customer-service-graphic-designer/ https://blog.printar.my/ms/peluang-kerjaya-customer-service-graphic-designer/#respond Tue, 03 Jul 2018 02:25:22 +0000 https://blog.printar.my/?p=44 Printar Ipoh merupakan sebuah syarikat percetakan di Greentown, Ipoh. Kini kami mencari individu-individu berkelayakan untuk memenuhi jawatan-jawatan berikut: CUSTOMER SERVICE CREW Memberi khidmat terbaik kepada pelanggan. Mengurus pelanggan dan jualan produk percetakan di kedai secara offline & online. Boleh bekerja dalam kumpulan. Gaji akan meningkat mengikut prestasi sales yang berjaya dibawa masuk syarikat. Mempunyai pengalaman […]

The post Peluang Kerjaya: Customer Service Crew & Graphic Design cum Production Crew appeared first on Printar Zine.

]]>
Printar Ipoh merupakan sebuah syarikat percetakan di Greentown, Ipoh. Kini kami mencari individu-individu berkelayakan untuk memenuhi jawatan-jawatan berikut:

CUSTOMER SERVICE CREW

 • Memberi khidmat terbaik kepada pelanggan.
 • Mengurus pelanggan dan jualan produk percetakan di kedai secara offline & online.
 • Boleh bekerja dalam kumpulan.
 • Gaji akan meningkat mengikut prestasi sales yang berjaya dibawa masuk syarikat.
 • Mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 6 bulan dalam bidang berkaitan.
 • Fresh grads dialu-alukan.

GRAPHIC DESIGNER CUM PRODUCTION CREW

 • Mahir software Adobe Illustrator dan memiliki kreativiti yang tinggi untuk hasilkan artwork professional.
 • Boleh bekerja dengan pengawasan minima.
 • Boleh bekerja dalam kumpulan.
 • Mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 6 bulan dalam bidang berkaitan.
 • Fresh grads dialu-alukan.

Jika berminat, emelkan resume dan gaji dipohon kepada hr@printar.my

Sila sertakan Cover Letter atau pengenalan diri dalam emel. Terima kasih.

The post Peluang Kerjaya: Customer Service Crew & Graphic Design cum Production Crew appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/peluang-kerjaya-customer-service-graphic-designer/feed/ 0 44
[VIDEO] Proses Mencetak Booklet https://blog.printar.my/ms/video-proses-mencetak-booklet/ https://blog.printar.my/ms/video-proses-mencetak-booklet/#respond Wed, 27 Jun 2018 16:56:26 +0000 https://blog.printar.my/?p=39 Ingin ketahui bagaimana proses mencetak booklet? Bermula dari terima artwork dari klien, kami akan buat pre-press, untuk memastikan artwork dalam format yang betul, saiz yang betul, ada bleed. Lepas semuanya dah OK, dokumen akan dicetak. Lebihan kertas akan dipotong ikut saiz yang dikehendaki. Proses akhir ialah untuk stapler (saddle stitch) di tengah-tengah booklet. Seterusnya boleh […]

The post [VIDEO] Proses Mencetak Booklet appeared first on Printar Zine.

]]>

Ingin ketahui bagaimana proses mencetak booklet?

Bermula dari terima artwork dari klien, kami akan buat pre-press, untuk memastikan artwork dalam format yang betul, saiz yang betul, ada bleed.

Lepas semuanya dah OK, dokumen akan dicetak. Lebihan kertas akan dipotong ikut saiz yang dikehendaki.

Proses akhir ialah untuk stapler (saddle stitch) di tengah-tengah booklet. Seterusnya boleh lipat dan siap.

Berminat nak tempah booklet untuk company profile atau buku program? Jom tempah booklet printing dengan Printar.

The post [VIDEO] Proses Mencetak Booklet appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/video-proses-mencetak-booklet/feed/ 0 39
Salam Aidilfitri untuk semua pelanggan beragama Islam https://blog.printar.my/ms/salam-aidilfitri-untuk-semua-pelanggan-beragama-islam/ https://blog.printar.my/ms/salam-aidilfitri-untuk-semua-pelanggan-beragama-islam/#respond Sat, 16 Jun 2018 00:25:13 +0000 https://blog.printar.my/?p=34 Salam dan Hi, Dalam kerendahan diri ada ketinggian budi, dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa. Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, dalam gurau dan senda tentu ada kesilapan dan dosa. Mohon maaf andai ada salah dan silap, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN Dengan ingatan tulus ikhlas daripada kami semua di Printar […]

The post Salam Aidilfitri untuk semua pelanggan beragama Islam appeared first on Printar Zine.

]]>
Salam dan Hi,

Dalam kerendahan diri ada ketinggian budi, dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa.

Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, dalam gurau dan senda tentu ada kesilapan dan dosa.

Mohon maaf andai ada salah dan silap,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN
Dengan ingatan tulus ikhlas daripada kami semua di Printar Ipoh & Bangi.

Buat makluman semua pelanggan kami yang dikasihi,
Printar Ipoh akan ditutup mulai hari Khamis 14 Jun 2018, sempena cuti Hari Raya Aidilfitri.

Kami akan kembali beroperasi pada

 • Printar Ipoh : 21 Jun 2018 (Khamis)
 • Printar Bangi : 25 Jun 2018 (Isnin)

Kami mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin kepada semua pelanggan kami yang beragama Islam dan selamat bercuti kepada semua. Semoga cuti panjang ini akan mengeratkan silaturrahim keluarga tersayang yang dekat dan jauh.

Anda masih boleh menghantar order dan menghubungi kami melalui emel jika terdapat sebarang pertanyaan. Terima kasih

The post Salam Aidilfitri untuk semua pelanggan beragama Islam appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/salam-aidilfitri-untuk-semua-pelanggan-beragama-islam/feed/ 0 34
Nama Pencetak Wajib Ada Pada Bahan Kempen Pilihanraya https://blog.printar.my/ms/nama-pencetak-bahan-kempen-pilihanraya/ https://blog.printar.my/ms/nama-pencetak-bahan-kempen-pilihanraya/#respond Sat, 14 Apr 2018 17:21:29 +0000 https://blog.printar.my/?p=21 Adakah peraturan terbaru SPR sempena kempen kali ni akan menguntungkan syarikat printing? Di Malaysia ni, rasanya tak lengkap pilihanraya kalau tak nampak banner, bunting dan bendera di sepanjang jalan. Di sinilah offline marketing dan branding yang bagus, akan mampu membuatkan pengundi atas pagar buat keputusan untuk mengundi berdasarkan bilangan bendera yang dia nampak sepanjang jalan […]

The post Nama Pencetak Wajib Ada Pada Bahan Kempen Pilihanraya appeared first on Printar Zine.

]]>
Adakah peraturan terbaru SPR sempena kempen kali ni akan menguntungkan syarikat printing?

Di Malaysia ni, rasanya tak lengkap pilihanraya kalau tak nampak banner, bunting dan bendera di sepanjang jalan. Di sinilah offline marketing dan branding yang bagus, akan mampu membuatkan pengundi atas pagar buat keputusan untuk mengundi berdasarkan bilangan bendera yang dia nampak sepanjang jalan keluar rumah ke pusat mengundi.

SPR sejak tahun 2012 telah mengeluarkan peraturan baru berkaitan dengan bahan kempen pilihanraya bercetak, seperti banner, bunting, flyers dan sebagainya. Tapi penguatkuasaan daripada Pasukan Penguatkuasan Kempen Pilihanraya (PP-KPR) tak meluas.

BN dengan bajet berjuta ringgit memang dah mula kempen dari minggu ni lagi. Bendera dan banner kain

Berikut ialah buku panduan soal jawab berkaitan dengan PP-KPR.

KELEBIHAN

Anda nampak tak apa yang best kali ini?

Ni basically merupakan free advertising. Macam orang buat kad kahwin. Mesti ada info kedai yang buat kad kahwin tu.

Parti politik pun terpaksa akur dengan peraturan yang dibuat oleh SPR kali ini. Semua bahan bercetak kena ada logo parti, nama syarikat pencetak dan no telefon.

SEBAB

Antara sebab SPR buat peraturan macam ni, antaranya ialah nak tahu siapa yang buat banner ‘fake’. Dah banyak kali dah berlaku camni. Sebabnya ada pihak yang cuba untuk provoke samada dengan bentuk tulisan yang kasar ataupun gambar yang tak sopan.

Contoh kalau ada pihak A yang buat banner undilah si X, tapi mesej dia lain macam je, memang kita tahu la, bukan pihak A yang buat. Tapi pihak B yang saja nak psiko pengundi kawasan tersebut.

MASALAH

Selain nama syarikat percetakan tu ada pada banner, akan timbul isu juga bila kita tahu siapa yang cetak. Tengok contoh banner BN baru-baru ni, dah kantoi la BN tempah dengan company dari Shanghai.

Aku fikir lebih baik la guna company proksi yang Sdn Bhd, yang takde kaitan langsung dengan orang BN sebagai pemegang saham di syarikat tersebut untuk uruskan order di China. Memang la betul print kat China memang murah.

ISU-ISU LAIN

1. Aku nampak kemungkinan ada je parti yang akan letak nama company yang tak tepat. Kalau dah beribu-ribu bahan kempen, adakah SPR ada masa nak check satu persatu?

2. Kemungkinan tulisan akan jadi sangat halus kalau sekadar fotostat saiz A6.

3. Staf pihak berkuasa tempatan (PBT) dan staf SPR terpaksa tambah kerja nak ronda dan pantau bahan kempen yang tak ikut peraturan.

KESIMPULAN

Peraturan terbaru SPR ni memang satu cara terbaik untuk promosi kedai printing. Bayangkan beribu-ribu banner ada nama kedai kita. Sepanjang tempoh 11 hari kempen, ada je di jalan. Kalau print flyers dan simpan di rumah, orang boleh terus call kalau nak dapatkan printing service.

The post Nama Pencetak Wajib Ada Pada Bahan Kempen Pilihanraya appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/nama-pencetak-bahan-kempen-pilihanraya/feed/ 0 21
Tempahan Sampul Duit Raya 2018 Kini Dibuka https://blog.printar.my/ms/tempahan-sampul-duit-raya-kini-dibuka/ https://blog.printar.my/ms/tempahan-sampul-duit-raya-kini-dibuka/#respond Thu, 22 Mar 2018 05:32:13 +0000 https://blog.printar.my/?p=4 [ATTN BISNES OWNER] TAHUN NI ANDA WAJIB BAGI DUIT RAYA PAKAI #SAMPUL ADA BRAND KORANG! 💵 KENAPA KENA TEMPAH SAMPUL DUIT RAYA TAHUN NI? ✔ teknik nak promote brand/bisnes korang yang paling simple ✔ boleh hadiahkan kepada pelanggan/klien anda time bulan Ramadan🎁 ✔ bagi hadiah & sedekah semasa bulan puasa dapat #pahala berlipat ganda tau […]

The post Tempahan Sampul Duit Raya 2018 Kini Dibuka appeared first on Printar Zine.

]]>
[ATTN BISNES OWNER] TAHUN NI ANDA WAJIB BAGI DUIT RAYA PAKAI #SAMPUL ADA BRAND KORANG! 💵

KENAPA KENA TEMPAH SAMPUL DUIT RAYA TAHUN NI?
✔ teknik nak promote brand/bisnes korang yang paling simple
✔ boleh hadiahkan kepada pelanggan/klien anda time bulan Ramadan🎁
✔ bagi hadiah & sedekah semasa bulan puasa dapat #pahala berlipat ganda tau
✔ yela.. sampai bila nak bagi duit raya guna sampul ada logo company lain?
✔ lagipun lepas habis raya pun masih boleh pakai untuk bagi duit time kenduri kahwin dll
✔ nak design evergreen? boleh request kat designer kami! 😍

OK LA BOSS. CAMNE NAK ORDER?

Tahun ni Printar buat promosi EARLY BIRD bermula 15 Mac sehingga 15 April 2018.

Jimat tau..
Hanya RM299 untuk 1250pcs sampul (250 pack)
Selepas 15 April, harga akan kembali asal RM349

Kalau nak senarai harga penuh, anda boleh klik page info Sampul Duit Raya.

Kami ada banyak pilihan design. Tinggal nak letak BRAND korang je. Kalau nak custom design pun boleh, tak ada masalah.

BERMINAT NAK ORDER? Sila klik link di bawah

TEMPAH SAMPUL DUIT RAYA MURAH

⏱Cepat.. Jangan tunggu lagi! Promosi #EARLYBIRD bakal berakhir!

The post Tempahan Sampul Duit Raya 2018 Kini Dibuka appeared first on Printar Zine.

]]>
https://blog.printar.my/ms/tempahan-sampul-duit-raya-kini-dibuka/feed/ 0 4